Verleg de focus voor meer motivatie


We mogen de focus verleggen….

Mijn visie is dat er in het onderwijs en überhaupt in de maatschappij, de focus verlegt mag worden. De focus ligt vooral op het behalen van het hoogte niveau, goede cijfers, zorgen dat de leerlingen doen wat ze moeten doen. Alles moet opzij gezet worden om te slagen op dat vlak. Leerlingen worden in hokjes geduwd, moeten voldoen aan “het gemiddelde” om over te kunnen gaan en op het niveau te mogen blijven. Maar wat zegt het gemiddelde eigenlijk? 

Maar volgens mij vergeten we dan wat er écht belangrijk is in het leven. En wat er écht belangrijk is om aan onze pubers mee te geven.

Om te kunnen slagen in het leven is het belangrijk om jezelf te durven, kunnen en mogen zijn. En om dat voor elkaar te krijgen is het noodzakelijk om jezelf goed te leren kennen, te ontdekken waar je blij van wordt en waar niet van. Om een veilige basis te hebben die jou ondersteunt in jouw zoektocht naar jezelf. Een veilige basis bestaat uit positief, oprecht en écht contact.

Positief, oprecht en écht contact 

Dit is contact waarbij het over de puber gaat. Dat jij als persoon al helemaal goed bent zoals je bent. Je hoeft niet beter, slimmer, sneller, socialer, anders te doen of zijn. Jij bent jij en dat is goed. Zodra ze dat voelen en merken, gaan ze open. Gaan ze groeien, durven ze te ontdekken.

De basis is contact waarbij er échte vragen worden gesteld om te ontdekken hoe het kind ergens tegenaan kijkt. Niet om hem te veroordelen/beoordelen, maar om hem aan het denken te zetten. Te denken over wat hij van iets vindt. Échte vragen zijn vragen waarvan jij het antwoord als ouder niet weet, maar alleen je kind. Vragen stellen vanuit oprechte nieuwsgierigheid en belangstelling.

Leerlingen zitten op school om vaardigheden en dingen te leren die ze nodig hebben om volwaardig mee te kunnen draaien in de samenleving en maatschappij. Om te leren begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Ze zitten niet op school om goede cijfers en het hoogste niveau te halen.

Leren doe je door:

– Fouten te maken en daarvan mogen leren.
– Verkeerde inschattingen te maken.
– Te zoeken naar een aanpak die werkt.
– Vragen te stellen aan de docenten om verder te komen.
– Liefdevol blijven naar jezelf toe als je een fout hebt gemaakt.
– Vooral gericht te zijn op het proces in plaats van alleen op het resultaat.

Tips voor ouders en docenten

1. Praat mét in plaats van tégen de tiener
2. Maak duidelijk dat fouten maken belangrijk is om ergens beter in te kunnen worden
3. Maak duidelijk dat de resultaten niks zeggen over de waarde van de tiener
4. Zet positief contact op nummer 1 en niet de prestaties
5. Zie de persoon áchter het gedrag, er zit een boodschap in gedrag. Altijd.

Wil je leren hoe je dit in de praktijk kan toepassen?
Voor ouders: zie het programma “Positief opvoeden doe je zo!”
Voor docenten: zie het programma “verdiepende training omgaan met motivatieproblematiek”

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marieke Ringrose

Marieke Ringrose

Motivatie-expert voor tieners én hun ouders

Ik ben motivatie-expert voor tieners en hun ouders. Het is mijn missie om het ONNODIG afstromen van niveau, doubleren en zakken voor het eindexamen terug te dringen in heel Nederland