Ouderavond: hoe motiveer ik mijn puber

Niet alleen docenten worstelen soms met het gedrag van de tieners in de klas. Thuis is de strijd niet anders wanneer het om schoolwerk gaat.

De ouders willen heel graag helpen en het goed doen, zodat hun pubers vol enthousiasme aan het werk gaan, maar ja: hoe?

Tijdens deze interactieve ouderavond, neem ik de ouders op een luchtige, inspirerende, praktische én laagdrempelige manier mee in het positief omgaan met motivatieproblematiek bij pubers.

Thema: “Hoe motiveer ik mijn puber?”
Duur:
90 minuten
Kosten: €649 (excl btw)
Organisatie: Marieke werkt met een overzichtelijk stappenplan:

Ouderbetrokkenheid is heel belangrijk, dat weten we allemaal. Maar hoe zorg je ervoor dat je ouders betrekt bij school(werk) zodat dat de gewenste resultaten oplevert? Dat school, leerling en ouders samen een team vormen met de neus dezelfde kant op? In plaats van dat jullie tegenover elkaar komen te staan en vervelende gesprekken moeten voeren. Je wilt dat alle partijen elkaar goed op de hoogte houden van de huidige situatie, zodat er op tijd ingegrepen kan worden en passende hulp kan worden aangeboden? Tijdens deze ouderavond neemt Marieke de ouders op een interactieve, luchtige, inspirerende, praktische én laagdrempelige manier mee in het positief omgaan met motivatieproblematiek bij pubers. Na deze avond begrijpen ouders het gedrag van hun tiener beter en hebben ze inzicht gekregen in hun eigen invloed en gedrag. Dit is soms erg confronterend, maar ze zijn altijd dankbaar voor de spiegel die Marieke ze heeft voorgehouden. Ze hebben weer genoeg tips, tools en handvatten gekregen om thuis aan de slag te gaan met een motiverende aanpak, zodat hun puber weer aan de slag gaat met schoolwerk zonder dat het de hele sfeer in huis elke keer onderuit haalt.

Onderwerpen tijdens deze avond:

  • Een motivatieprobleem is een gevolg, geen oorzaak.
  • Twee verschillende type motivatieproblemen
  • Hoe ontstaat en verdwijnt motivatie?
  • De invloed van mindset (fixed- en growth mindset)
  • Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van motivatieproblematiek?
  • Wat kun je als ouder doen om je tiener te helpen?
  • Wat is het belangrijkste in het contact met je tiener?

Meer weten? Neem contact op! 

Wat ouders zeggen

Dank voor de waardevolle informatie!

Duidelijke heldere uitleg. Een kijk op de zaken die anderen vaak niet hebben. Minder negatief.

Bedankt, zeer leerzaam!

Dank je wel voor je enthousiaste presentatie Marieke

Fijn die positive vibe, dank je wel Marieke

Veel herkenbaarheid, praktische tips en interactie

De herkenning is fijn. Weten dat hoe je het aanpakt aardig in de richting komt van wat wordt aangeraden ook erg fijn.

Dank voor de interessante avond Marieke!

De herkenbaarheid, en daarmee de conclusie dat we het helemaal niet zo slecht doen met zijn vieren. Wat voor mijn zoons dan weer helemaal geen nieuws is, bleek achteraf… 🙂

Eigenlijk veel herkenning en ook bij mijzelf, check, check, doe ik ook (al), oh ja, weer even terug naar de basis en heel goed te doen met hele gezin. We zaten met z’n 4-en te luisteren en wij als ouder kregen vol op feedback van onze dochter en zoon natuurlijk,hihi!

Vooral de tips over welke vragen je kunt stellen aan je puber vond ik waardevol. Het is toch wennen aan een meer gelijkwaardige relatie en communicatie met je kind.

De interactie met andere ouders was super waardevol! En de conclusie dat het bij mij dan zo slecht nog niet gaat.

Ik vond het hele verhaal waardevol maar als ik er 1 moet kiezen, dan de kapitein op het schip omdat die vergelijking maakt dat je op metaniveau kan kijken wat er gebeurt in de relatie

Herkenbaarheid en positiviteit. De tips zijn ook makkelijk toe te passen.
Ik vond de vergelijking met het propje papier (los vasthouden) erg mooi. Die kende ik nog niet op die manier. En verder vond ik het fijn om te zien, dat wij al heel veel ‘goed’ doen (we hebben al veel kennis). Echter, het blijft een uitdaging.

De herkenning was fijn, dat het echt een puber ding is en niet alleen jouw kind en de handvatten om hier beter mee om te gaan.

Goed; duidelijk verhaal, leuke afwisseling met de interactie. De tijd was zo voorbij, ik had nog wel meer willen horen.

Over de hele lijn zeker interessant en veel waardevolle punten meegekregen. Vooral de aanwezigheid van vele andere lotgenoten, werd erg gewaardeerd. De onzekerheid wordt hiermee verminderd. Ook voor de tieners zeker een waardevolle workshop.

Goed georganiseerde avond met een duidelijke opbouw van informatie en zeer interessante informatie. Het zet je aan het denken want in het dagelijks leven vergeet je dat soms.

Zeer professioneel, met veel ervaring, verstand en aandacht voor details in moeilijke onderwerpen communiceren.

Veel herkenning in het doen maar ook punten ter lering eruit kunnen halen om te communiceren met mijn tiener. Ook is het fijn te weten dat het niet alleen mijn tiener betreft en met een juiste benadering en hulp wanneer nodig, hij er best komt. Dat dit gedrag ook nodig is om zich te ontwikkelen tot volwassenen.

Het was fijn te horen dat het gedrag van mijn zoon normaal is voor zijn leeftijdsfase en ik me realiseer dat ik best wat meer los-vast mag zijn ipv willen vasthouden. Die balans vind ik lastig.

Herkenbaarheid, handvaten en toch wel dat we op een andere manier naar onze puber kijken.

Vorig schooljaar een goede thema-avond over motivatie georganiseerd met Marieke als spreker. Vooral omdat we merken dat de motivatie bij met name 4 havo leerlingen verder weg lijkt dan andere jaren. Inspirerende interactieve lezing. Veel contact met publiek. Ouders herkennen heel veel van de problematiek en krijgen hier hele praktische handvatten om met hun puber in gesprek te gaan.

De kwaliteiten van Marieke komen hier heel sterk naar boven. Ze doet veel voorwerk voor een bijeenkomt. Vraagt veel feedback en verwerkt alles in de lezing.

Vandaar ook uitgenodigd voor de docenten dit jaar bij de opening van het schooljaar en daar hebben we ook veel positieve feedback gekregen van docenten. Kritische vragen vanuit de docenten worden grondig behandeld en worden echt gehoord. Hier komt de expertise van Marieke duidelijk naar boven. Ze heeft niet alleen een duidelijk verhaal, ze springt heel snel in de problematiek bij een docent en geeft dan van daaruit haar visie op de situatie.

Afspraken maken met Marieke verliep soepel en in gesprek is veel maatwerk mogelijk. Heel energiek in alles wat ze doet. Ze zegt wat ze doet en doet wat ze zegt. Ik ga haar zeker vaker inzetten.

NIELS TER HAAR

Afdelingsleider havo leerjaar 4 en 5, Het Lyceum Vos