Plannen

Meest voorkomende fouten bij een planning:

  • Leerlingen plannen teveel werk in te weinig tijd.
  • Leerlingen noteren alleen het vak waar ze voor moeten leren en niet welke pagina’s/hoeveel woordjes etc.
  • Leerlingen denken dat een planning toch niet werkt, want als ze zich er 1 dag niet aan houden is hij al niks meer waard. Dat klopt niet, door een planning weet je juist hoeveel je achterloopt als je 1 dag niet doet wat erin staat. Dat geeft overzicht!!

Belangrijkste punten voor een werkende planning:

  • Agenda waarin je 7 dagen van de week en 12 uur per dag in 1 oogopslag ziet.
    Tip: in Excel staat een digitaal lesrooster met 7 dagen en tijden.
  • Zet je vaste activiteiten eerst in je planning, zodat je ziet hoeveel ruimte je hebt. Met vaste activiteiten bedoel ik: Slapen, eten, sporten, school, bijbaantje enz. Sla deze ingevulde agenda op. Deze kan je elke week als basis gebruiken.
  • Kijk nu wat AL je huiswerk is. Pak ook echt het boek/schrift/aantekeningen/stencils erbij wat je moet leren/maken. Zodat je weet en ziet wat de hoeveelheid en de lesstof is.
  • Noteer bij de datum dat je het af moet hebben het vak met AF erachter.
  • Nu kan je terugplannen. Dus heb je volgende week een toets? Hoeveel dagen heb je nog? Zorg altijd voor 2 margedagen. Deel het aantal pagina’s of woordjes door het aantal dagen dat je nog hebt.
  • Noteer nu het vak én wat je precies die dag voor dat vak gaat leren/maken. Vergeet niet op leerwerk altijd een paar keer te herhalen, dat werkt!
  • Moet je een Engels en een Nederlands leesboek uit hebben deze periode? Kijk hoeveel pagina’s het boek heeft, hoeveel dagen heb je? Deel het aantal pagina’s door het aantal dagen en je kan het zo inplannen. Dan weet je dat je boek ruim op tijd uit is als je bijvoorbeeld elke dag 3 pagina’s leest. Fijn toch!

TIP: Heb je niet alles afgekregen op een dag? Geen paniek, je weet precies wat je nu achterloopt. Plan direct een nieuw moment dat je het alsnog kan leren/maken.

Voorbeeld:
Huiswerk voor Frans:
50 woordjes, 15 zinnen en grammatica blok 1.1 t/m 1.3 leren voor een toets.

Je hebt nu nog 7 dagen voordat de toets is. Dan verdeel je al deze lesstof door 5 dagen (denk aan de margedagen). Noteer op elke dag hoe laat je wat gaat doen en voor welk vak. Dat betekent dat als je 10 woordjes, 3 zinnen en een deel van de grammatica elke dag doet, dat je alles op tijd af hebt! Dan heb je nog 2 dagen als marge en om alles te kunnen herhalen.

Wedden dat je een mooi cijfer gaat halen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marieke Ringrose

Marieke Ringrose

Motivatie-expert voor tieners én hun ouders

Ik ben motivatie-expert voor tieners en hun ouders. Het is mijn missie om het ONNODIG afstromen van niveau, doubleren en zakken voor het eindexamen terug te dringen in heel Nederland