Over mij

Een motivatieprobleem is een gevolg, geen oorzaak

18 jaar heb ik in het onderwijs gewerkt, als docente, decaan havo/vwo én leerling coördinator. In die tijd kwam ik ze aan de lopend band tegen: tieners met het stempel ‘ongemotiveerd’. De ouders van deze pubers hadden al van alles geprobeerd om het tij te keren: mobiel afpakken, gametijd beperken en dreigen met van alles. Ze wisten niet meer wat ze moesten doen om hun tiener aan het werk te krijgen. Van docenten en mentoren kregen deze ouders en tieners te horen dat school nou eenmaal moet. Met tot gevolg dat de pubers zich niet gezien, gehoord en serieus genomen voelden.

 

De negatieve aandacht die de tieners kregen, had als gevolg dat ze nog meer ongewenst gedrag gingen vertonen, gingen spijbelen, blowen en gamen, wat weer leidde tot veel ruzies thuis en op school. Zo kwamen de pubers in een negatieve spiraal terecht. Voor school deden ze niks meer en aan het eind van het jaar moesten ze afstromen van niveau, doubleren of zakten ze voor het eindexamen. En -wat ze het liefst verhulden voor de buitenwereld- hun zelfvertrouwen werd steeds meer beschadigd door dit alles.

marieke ringrose

Onze eigen uitdaging 

Ikzelf heb een fijn gezin, met mijn man, onze twee zoons en Australian Labradoodle Benji. Onze oudste zoon, Jesse, werd in 2008 geboren. Hij bleek een jongen te zijn die niet volgens het boekje opgroeide. Al vanaf zijn eerste jaar hebben we van alles geprobeerd om dat wel voor elkaar te krijgen: apart zetten als straf, belonen met stickers, uitleggen wat wel/niet mocht, lief, boos, begripvol zijn en ga zo maar door. Ook op school vertoonde hij gedrag dat niet paste, met als gevolg dat hij in groep 5 niet meer naar school wilde. Hij had enorme faalangst ontwikkeld en wilde daardoor niks doen waarvan hij dacht dat hij het niet goed kon.

Ik heb me in die tijd wanhopig gevoeld. Niemand leek onze zoon te begrijpen. We kregen opmerkingen als: “Tja niet alles in het leven kan leuk zijn he, school moet nou eenmaal.” En: “Jullie moeten wat harder zijn en niet alles willen uitleggen. Hij heeft gewoon grenzen nodig.” Hulpverlening sloot niet aan, ook zij leken hem niet echt te begrijpen.

Vergeet hoe het hoort, kijk naar wat past

In 2013 werd onze jongste zoon Milan geboren. Hij staat heel positief in het leven, kiest zijn eigen pad, doet alles vanuit vertrouwen, is graag op zichzelf en laat zich niet gek maken door anderen. Hij komt verlegen over, maar er zit een enorme power in dit mannetje. Een wereld van verschil met onze oudste Jesse, die in groep 7 het dieptepunt bereikte qua welbevinden. We besloten een onderzoek te laten doen. Toen daar niets uit kwam, zijn we gestopt met de zoektocht naar de juiste hulp. In plaats daarvan zijn we echt naar onze zoon gaan luisteren, erkenning gaan geven voor zijn gevoelens en gedachten en hebben we ons gevoel gevolgd door daarop aan te sluiten. We hebben alles losgelaten wat anderen zeiden over hoe hij ‘hoort’ te doen en te zijn. En dat werkte. In elk geval thuis, want hier ontstond daardoor ineens veel meer verbinding en rust. Precies wat je wilt als ouder.

Een puber is nooit zomaar ongemotiveerd

Het werd me steeds duidelijker dat wat er bij mij thuis gebeurde, ook speelde bij de pubers die ik in mijn werk tegenkwam. Ze waren niet zomaar ongemotiveerd, er was meer aan dan hand dan geen zin hebben of lui zijn. Deze tieners wilden dit ook niet, maar wisten net als Jesse niet hoe ze hieruit konden komen. Doordat ik van dichtbij had gezien hoe vreselijk het is als niemand, zelfs je familie niet, je begrijpt of serieus neemt, wilde ik hier verandering in brengen.  Na 18 jaar in het voortgezet onderwijs te hebben gewerkt, nam ik ontslag en startte ik mijn eigen praktijk om deze doelgroep te helpen. Ik wil zoveel mogelijk mensen uitleggen wat er nodig is om motivatieproblematiek bij tieners tijdig te signaleren en effectief aan te pakken, zodat ze weer zin en plezier in hun leven krijgen!

marieke ringrose

 Laten we samen een stevige basis leggen

Met mijn praktijk sta ik voor datgene wat ik het belangrijkste vind in het leven: liefdevol contact. Het is de basis voor datgene wat we elke tiener willen meegeven; zelfvertrouwen, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, motivatie, het leren omgaan met grenzen, je aan afspraken leren houden, omgaan met emoties, plezier, dealen met tegenslagen en ga zo maar door. Maar naast de tieners is dit net zo belangrijk voor de ouders en docenten van deze tieners.

Marieke met een missie! 

De start van mijn eigen praktijk is een heel goede beslissing geweest: ik word ontzettend blij van dit mooie werk! Het is mijn missie om het ONNODIG afstromen van niveau, doubleren en zakken voor het eindexamen terug te dringen in heel Nederland! En daar heb ik niet alleen de pubers voor nodig, maar juist ook de ouders en docenten. We kunnen dit alleen met elkaar waarmaken! Dus ouders en docenten: laten we de handen ineenslaan.

O ja en met onze beide zoons gaat het heel erg goed. Door veel met elkaar te praten, ontdekten we wat er voor hen nodig was om zich weer goed te voelen. Mijn gouden tip voor jou is dan ook: praat mét in plaats van tégen en óver je tiener/leerling.

Geregistreerd coach bij: