In de media

Opvoeddilemma’s

Regelmatig word ik benaderd door verschillende media om lezersvragen over opvoeddilemma’s te beantwoorden. Hieronder vind je een selectie van de publicaties waarin ik meewerkte.

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

Vakantie is voorbij: opvoedkundigen geven tips voor structuur

Het is weer gedaan met eeuwigdurende buitenspeelavonden. De vakantie is voorbij, school begint, tijd voor structuur! Drie opvoedkundigen geven tips voor elke leeftijdsgroep.

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

Mijn zoon (20) weet niet wat hij wil studeren en ligt alleen maar in zijn bed

De zoon (20) van Faizah weet niet wat hij wil. Of althans, Faizah denkt dat hij dat niet weet. Hij ligt in elk geval wel erg vaak in zijn bed voor iemand die een duidelijk doel voor ogen heeft, vindt ze. Wat te doen?

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

Op vakantie met pubers

Kamperen met pubers: ’Het is ook hun vakantie’

Met de telefoon bij de tent of met z’n allen op pad? Kamperen met pubers is voor veel ouders een kwestie van keuzes maken tussen vrijlaten en op sleeptouw nemen.

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

’Mijn zoon wordt 17 en eist dat er alcohol wordt geschonken op zijn feestje’

Geen alcohol, geen feestje. Zo denken de vrienden van de zoon van VROUW-lezeres Iris er althans over. Iris staat voor een dilemma: haar eigen grenzen opzijzetten voor de alcoholliefhebbers, of voet bij stuk houden met het risico dat het feestje geen succes wordt?

Marieke in de media in Trouw

Hoe ga je om met die eeuwige kritiek van je puber?

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Vandaag: Wat moeder ook doet, niets is goed in de ogen van haar 16-jarige dochter. Moeder trekt zich dat behoorlijk aan. Hoe doorbreek je zo’n negatief patroon?

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

Hoe voorkom je dat je kind losslaat na corona?

Nu de samenleving weer van het slot gaat, zal ook het klassieke gekissebis tussen ouders en pubers ongetwijfeld weer aanzwellen: ’Om elf uur thuis, want anders…’ Hoe stel je grenzen, hoe belangrijk zijn eindtijden en in hoeverre moet je je kind beteugelen of juist vrijlaten na anderhalf jaar corona?

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

’Mijn zoon (20) heeft een relatie met een 37-jarige vrouw’

De zoon (20) van VROUW-lezeres Loreen heeft zijn liefdesgeluk gezocht en gevonden in een leeftijdsklasse die een behoorlijk eindje van de zijne ligt. Loreen voelt zich daar ongemakkelijk bij en vraagt om advies.

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

’Mijn zoon (18) is uit huis, maar maakt een puinhoop van zijn leven’

VROUW-lezeres Natasja worstelt met haar rol als moeder voor haar uitwonende zoon. In hoeverre moet ze hem nog opvoeden en controle houden? En hoe erg is het dat hij vooral zo veel mogelijk drinkt en blowt en zo min mogelijk studeert? Ze vraagt advies.

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

’Mijn ex stopt mijn zoon (18) geld toe, terwijl ik wil dat hij een bijbaan neemt’

De zoon (18) van VROUW-lezeres Arianne laat het breed hangen, terwijl hij zelf nog nooit gewerkt heeft. Zijn vader vormt zijn inkomstenbron, tot frustratie van Arianne.

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

’Mijn dochter (16) scheldt me vreselijk uit’

De dochter van VROUW-lezeres Yvonne beleeft een ongelooflijk rebelse periode. De bezorgde moeder merkt dat ze tegen alles en iedereen aan schopt en daarbij moet Yvonne het zelf regelmatig ontgelden. „Ze scheldt me vaak uit voor kutwijf en hoer en ik weet niet wat ik ertegen kan doen.”

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’

Als de zoon van VROUW-lezeres Simone een woedeaanval heeft, kan zij zich voor haar gevoel maar beter bergen. Ze is op sommige momenten bang voor hem en vraagt VROUW om advies.

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

’Mijn zoon (15) is ervan overtuigd dat hij geen opleiding nodig heeft’

De 15-jarige zoon van VROUW-lezeres Tonia ziet geen heil meer in school. Van een docent leer je niet hoe je geld moet verdienen, vindt hij – dat kan hij zelf wel. Tonia zit met de handen in het haar.

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

’Kan mijn zoon (16) drie weken alleen thuis blijven tijdens onze vakantie?’

Is een jongen van 16 al oud en wijs genoeg om drie weken lang alleen thuis te blijven? VROUW-lezeres Daisy staat voor dit dilemma omdat haar zoon niet meer mee wil op vakantie. Moet ze hem dwingen?

’De woedeaanvallen van mijn zoon (17) maken me bang’ in VROUW

’Mijn zoon (15) weigert na de zomervakantie terug naar school te gaan’

De zoon (15) van VROUW-lezeres Joke moet volgende week weer naar school, maar zou het liefst voorgoed thuis blijven. Joke merkt dat haar zoon zo’n enorme hoeveelheid weerstand voelt, dat ze niet weet wat ze ermee moet.

Geregistreerd coach bij: