Begrenzen of loslaten
Grezen stellen of loslaten

Een puber in huis, oftewel opvoeden voor gevorderden!

 

Controle houden

De grootste angst van veel ouders zijn verkeerde vrienden, drank-en drugsgebruik…Je wilt niet dat ze  het gaan gebruiken en het verkeerde pad op gaan, maar je hebt er geen controle over. Ze doen het toch wel als ze het echt willen. Verbieden heeft geen zin…Zo frustrerend is dat!

Ik zie het vaak gebeuren dat ouders die zich hier veel zorgen over maken krampachtig de controle proberen te houden. GPS op de mobiel installeren, mobiel afpakken, verbieden om met bepaalde vrienden om te gaan enz. Helaas is het schijnveiligheid. Wat er dan gaat gebeuren is dat ze het stiekem gaan doen. Om die reden kan je het beste de focus leggen op een goed contact met elkaar.

Heb open gesprekken met elkaar over drank, drugs, verkeerde vrienden, sex en alles waar je je zorgen over maakt. Stel ze vooral open vragen, niet om te controleren maar om ze aan het denken te zetten. Om te horen hoe zij tegen deze zaken aankijken. Je kan ze de gevaren vertellen, vragen waar hun grens ligt en bespreken hoe ze “nee” kunnen zeggen als ze iets niet willen (proberen). Daarna is het nodig ze los vast te houden en erop te vertrouwen dat ze weten wat ze doen. Met los vasthouden bedoel ik: ze ruimte geven, maar altijd beschikbaar blijven als veilige basis. Zie de foto boven deze tekst. Het propje papier is de tiener, jij als ouder bent de hand. Je wilt ze niet verstikken, niet aan hun lot overlaten, maar los vast houden.

Uiteraard kan het een keer fout gaan met je tiener, op welk vlak dan ook. Het is onze taak als ouders om ze dan weer overeind te helpen. Je kind onderuit zien gaan zonder er iets aan te kunnen doen is lastig voor elke ouder.  We behoeden onze kinderen liever voor foute keuzes.  Je hoeft ze niet volledig los te laten, maar je moet ze ook niet te strak begrenzen….Los vasthouden is het mooiste wat je kan doen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Marieke Ringrose

Marieke Ringrose

Motivatie-expert voor tieners én hun ouders

Ik ben motivatie-expert voor tieners en hun ouders. Het is mijn missie om het ONNODIG afstromen van niveau, doubleren en zakken voor het eindexamen terug te dringen in heel Nederland