98% van de oorzaken van motivatieproblematiek ligt ergens anders dan ouders en scholen denken!
Hierbij stuur ik je een videoboodschap. Dat vind ik altijd net even wat persoonlijker dan alleen een mailtje. Dit schooljaar heb ik al hele mooie dingen mogen doen om de motivatieproblematiek onder de leerlingen aan te pakken. Ik heb besloten om de scholen waar ik écht met plezier mee heb samengewerkt te benaderen om te bespreken of en hoe we deze samenwerking voort kunnen zetten.
De scholen zijn nu natuurlijk volop bezig met de voorbereidingen van de examens die voor de deur staan! En tegelijkertijd draait de rest van de school ook door en moet er ook alweer aan het nieuwe schooljaar worden gedacht in verband met de jaarplanning en de formatie niet te vergeten! Elk jaar weer een uitdaging en in deze tijd al helemaal!
En juist daarom is het zó belangrijk om goed voor je docenten, de ouders en de leerlingen te zorgen. Sterker nog dat zij ook voor elkaar zorgen! In plaats van tegenover elkaar gaan staan….Dit is een van de aandachtspunten die op heel veel scholen belangrijk is, ik hoor bijna wekelijks opmerkingen als:
1. “Het lijkt wel of er met steeds meer leerlingen iets aan de hand is”
2. “De ouderbetrokkenheid is bij een deel heel laag, ze komen niet meer naar school en zijn slecht bereikbaar”
3. “Ik merk als intern begeleider dat er steeds meer leerlingen naar mij worden doorgeschoven, ook leerlingen waarvan ik eigenlijk vind dat de mentor het zou moeten oppakken en oplossen… Mijn agenda zit bomvol”
4. “Er staan een aantal docenten op omvallen, er moet echt iets gebeuren aan het gedrag van de leerlingen”
5. “De docenten hebben vaker een kort lontje, weten niet meer wat ze met bepaalde klassen aan moeten”
Ik weet zéker dat alle scholen en ouders hetzelfde doel hebben en toch komen ze vaker tegenover elkaar te staan dan voorheen (lijkt het). En dat is zo zonde. Want om motivatieproblematiek aan te pakken hebben we elkaar zo hard nodig. Een van mijn grote drijfveren is om dit nog meer te stimuleren in samenwerking met de school. Met als doel om ouders, docenten én leerlingen weer écht met elkaar in contact te brengen. Elkaar te (willen) horen, zien, begrijpen en serieus te nemen. Zodat er een samenwerking ontstaat, dat heeft direct effect op het gedrag en resultaten van de leerlingen en het werkplezier van de docenten.
Omdat ik met heel veel plezier eerder bij jou op school opdrachten heb mogen uitvoeren, denk ik graag met jullie mee over waar jullie nu tegenaan lopen, anders willen én de focus op willen leggen. Zowel voor deze laatste paar maanden van het huidige schooljaar, als volgend schooljaar.
Heb je mijn persoonlijke video die bovenaan de mail staat al bekeken?
Hieronder deel ik een review van ouders die niet meer wisten wat ze moesten met hun zoon voor wat betreft zijn motivatieproblematiek.
REVIEW:
“Wij zijn bij Marieke gekomen ivm de negatieve sfeer in huis. door haar gesprekken met onze zoon is de reden van de negatieve houding van hem boven tafel gekomen. Marieke heeft voor elkaar gekregen dat hij emoties heeft getoond en de ware aard van zijn probleem is boven tafel gekomen. Nu kunnen wij gericht gaan werken aan een betere verhouding tussen ons als ouders en onze zoon. Zij heeft voor ons al meer bereikt dan dat een psycholoog gespecialiseerd in hechtingsproblematiek heeft bereikt. Marieke komt over als een hele open rustige vrouw die met hulpmiddelen tot de puber weet door te dringen ipv directe confrontatie. Wat onze zoon prettig vond was dat wij als ouders ook huiswerk kregen om beter te kunnen communiceren met pubers. Ik zou Marieke zeker aanbevelen bij ouders die problemen hebben met hun puber”
– ouders van een zoon van 14 jaar-
Ook voor ouders heb ik een programma ontwikkeld, zodat ook zij bewust worden van wat zij kunnen doen om hun tiener positief te begeleiden. Kortom, genoeg mogelijkheden om jullie als school te ondersteunen bij de grote uitdaging om de motivatieproblematiek aan te pakken!
Zullen we een vrijblijvend gesprek in plannen om weer eens om de tafel te gaan om de mogelijkheden te bespreken?
Met vriendelijke groet,
Marieke
